​Skoler skal screene og hvad sker der så?

Tænk engang at højtbegavede børn også får en stemme i den danske folkeskole.

Højtbegavede børn bliver nu skrevet ind i lovgivningen, hvilket giver et tydeligt signal om, at også de højtbegavede børn skal have en målrettet undervisning, som matcher deres hurtige hjerner og deres behov for undervisningsdifferentiering. Og ingen tvivl om at højtbegavede børn er en overset målgruppe, hvor konsekvenserne er store. Her møder vi i Cefibu, børn som mistrives, som fejldiagnostiseres og som falder ud af skolesystemet.

Med det øget fokus fra politisk side og med fagprofessionelle ekspertviden på området, så er der lige nu gang i den i undervisningsministeriet. Screeningsredskaber skal udvikles og kloge tanker skal tænkes i forhold til hvordan vi fanger de højtbegavede børn i klassen og samtidig tilbyder dem en undervisning, som matcher deres undervisningsbehov.

Men hvordan ser processen ud når vi skal gå fra screening til implementering. Screening er ikke svært. Men gør lærerne efter at de har screenet et barn til at være højtbegavede? Og hvem gør hvad?

Når jeg taler om det på denne måde, så handler det om at jeg kan se en faldgruppe, som kræver opmærksomhed. I en screeningsproces, så er det vigtigt at holde handlemuligheder åbne hos lærerne selv. Det betyder at en screening skal have til formål at kvalificere undervisningen for det højtbegavede barn, hvor didaktiske værktøjer trækkes frem i forhold til den undervisningsdifferentiering som det højtbegavede barn har brug for. Screeningen skal derfor være et styringsværktøj for lærerne, som med den nye viden kan tænke i nye veje og derned i nye didaktiske handlemuligheder.

Det politiske forslag lyder dog, at børn som screenes til at være højtbegavet skal tilbydes en intelligenstest i kommunen. I sin reneste form ville det være fantastisk at kunne tilbyde alle screenede højtbegavede børn dette. Men i cefibu har vi svært ved at se det forslag have sin gang på jord. Vi ser en stor risiko for organisatorisk fejlslutning. Dette refererer til risikoen for at endnu flere flaskehalse vil udvikles i systemet. Nye arbejdsprocesser kræver nye arbejdsgange og set i et organisatorisk lys, så er det her vigtigt at PPR ikke bliver svaret på, hvorvidt at lærerne kan gå videre med deres hypotese om højbegavelse. Her må vi ikke lave en ny flaskehals i systemet, hvor lærerne har brug for en bekræftelse på deres screening i form af en intelligenstest hos PPR, før at de går skridtene videre fra screening til implementering af ny didaktik. Som tidligere PPR psykologer ser vi en kæmpe sårbarhed her, da flaskehalse ses i mange afskygninger når man arbejder i systemet.

Mange fagprofesionnelle i systemet kender til at vente på at andre skal vurdere noget inden at man selv kan komme videre. Lærerne venter måske på en PPV fra PPR. PPR venter måske på en børnefaglig undersøgelse fra myndighed og myndighed venter måske på en udredning fra børnepsykiatrisk center. Og sådan kan vi alle vente på hinanden. Dermed er flaskehalse lig med ventepositioner. Og ventepositioner er lig med afmagtspositioner, hvor vi afmonter vores egne muligheder for at iværksætte tiltag, da vi venter på at andre skal gøre noget.

Som alle ved så er der allerede et kæmpe pres på PPR idag. En gennemsnitlig PPR psykolog dækker mange hundrede børn og familier. Der er en enkelt psykolog til en hel distriktskole og alt efter størrelsen på skolen, så varetager PPR psykologen også andre opgaver. Arbejdsbyrden for en PPR psykolog er enorm. Vi tror mange lærere og forældre kender til at skulle vente på PPR. Og det er da også nemt at pege på PPR, som dem der skal skynde sig. Virkeligheden er dog at der står mange børn på venteliste til PPR, og vigtigt at fremhæve her, så er det ikke op til PPR psykologen at bestemme, hvilke børn der skal vurderes først. Dette sker i et tæt samarbejde med skolens ledelse. Det er sådan at det er skolens ledelse der kan rekvirere en PPV hos PPR psykologen med henblik på støttebehov, og dermed er det her skolens ledelse der står tæt på PPR i en prioritering.

Derfor er det vigtigt at vi som led i en ny screeningsprocedure laver en organisatorisk analyse af arbejdsgangene. Hvis man tænker at PPR skal ind og afdække begavelsen, så kræver det en del flere PPR psykologer på gangene. Alternativt så vil det kræve en stor omprioritering fra skolens ledelse i deres brug af PPR.

Men ville det ikke være fantastisk, hvis en screeningsproces var med til at kvalificere lærernes egne didaktiske handlemuligheder. At det betød at lærerne afprøvede nye arbejdshypoteser med didaktiske principper til gavn for det højtbegavede barn allerede dagen efter en screening. At screeningen ikke blev en ekstra arbejdsbyrde for lærerne, men blev set som en hjælp til at målrette en undervisning til den øverste procentdel. At screeningen betød at lærerne allerede i morgen kunne prøve noget andet - helt uden at vente på andre.

Jeg tror på at det kan lykkedes, og vi glæder os til at hjælpe skolerne igang med at kvalificere deres undervisningsdifferentiering med vores didaktiske metodekatalog - altsammen til gavn for de højtbegavede børn.​

Kontakt mig​

I er altid velkommen til at kontakte mig, hvis I ønsker min hjælp eller bare gerne vil høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe jer. 

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Hvad siger klienterne om mig?​

Mine klienter får glæde af vores samarbejde. Her er et par ord de har skrevet om deres forløb.

Kontakt mig hvis I ønsker min hjælp eller vil gerne høre hvordan jeg kan hjælpe jeres familie.

​★★★★★

Vores pige er ikke længere irritabel, har meget sjældent nedsmeltninger og ikke længere de voldsomme anfald, hvor hun slår og sparker. Hun er generelt blevet mere glad og social i skolen og indgår nu i en lille gruppe af piger. De fleste morgenen står hun op og kommer afsted uden konflikter, og hun falder også nemmere i søvn om aftenen. Hun er mere villig til at komme til bordet, smage / spise maden, børste tænder og gå i bad. Hun har færre konflikter med sin storebror, er blevet mere gavmild med sine ting, og også lidt mere fleksibelt.

Forældrepar til pige på 7 år

​★★★★★

I mit tidligere virke som leder i Københavns kommune, har jeg benyttet mig af Rikkes ekspertise inden for organisationsudvikling. Rikke hjalp os med at omsætte visioner til mål og efterfølgende opstarte konkrete processor. I min altid søgen efter at blive en bedre leder, har Rikke haft en enorm betydning i udviklingen af mit personlige lederskab. Ord der beskriver Rikke- motiverende, ærlig, faglig, tillidsvækkende, arbejdsom, kompetent, sympatisk.

Jesper, Storkøbenhavn​

​★★★★★

Rikke fra Familiekompasset testede vores søn, og hun lavede en helt fantastisk beskrivelse af vores søn med svagheder og styrker og reaktionsmønstrer når hand møder ting, der er svære og nemme samt hvordan han bedst motiveres. så det har virkelig været brugbart, og hans lærere tog rigtig godt imod det. 

Mette, Storkøbenhavn​

​★★★★★

Tusinde tak for dit skriv og tusinde tak for hele forløbet, der til fulde har levet op til vores forventninger. Det har givet os en meget bedre forståelse og indsigt i, hvad vores dejlige lille dreng går og tumler med og hvordan vi hjælper ham bedst muligt

Forældrepar, Storkøbenhavn

​★★★★★

Vi havde en virkelig brugbar og nødvendig samtale med dig. Der er efterfølgende faldet ro på Emil igen, og det fungerer i store træk - med skolen og det sociale igen.

Mor til dreng på 10 år, Slagelse

​★★★★★

Isabella blev udredt med en autisme diagnose, men vi følte ikke at vi fik den hjælp som vi havde brug for.

​Vi kom 5 gange i familiekompasset og det var den bedste investering vi har gjort for hele vores familie

Mor til Isabella, Allerød

​★★★★★

Vores dreng i 1. klasse har ADHD og vi havde mange konflikter herhjemme.

​Rikke kom hjem til os, hvor hele familien talte sammen og det gik op for os at storebror ikke følte sig elsket.

​Det var en øjenåbner for os og vi kunne derfor gøre noget ved det.

Familie med to børn, Hillerød

​★★★★★

Der er ikke tvivl om at her er tale om en dygtig psykolog, som har en høj faglighed. Jeg har været leder i mange år, og det er ikke tit at jeg har en følelse af at kunne sætte mig tilbage i stolen og bare tage imod de psykologfaglige perspektiver Rikke bød ind med i forhold til at sikre udvikling og trivsel hos børn i en organisatorisk sammenhæng.

Chef, Storkøbenhavn

​★★★★★

Jeg følte mig hørt og jeg havde allerede en følelse af at jeg var i gode hænder i min første telefonsamtale med Rikke

Mor til 3, Frederiksberg​

​★★★★★

jeg var virkelig imponeret og lettet over hvor fint og konkret du havde “læst” Viktor og beskrev ham! Som mor var det fantastisk at høre!

Trine, Købehavn V

​★★★★★

Vi fik dig anbefalet af min kollega, og hun havde ret. Det er dejligt at møde en psykolog der er så tydelig og aktiv i sin rådgivning. Det hjalp os meget

Forældrepar til pige på 14 år, Hørsholm

​★★★★★

Tusinde tak for din professionelle testning af vores meget generte datter. Det var en god oplevelse at se dig interagere med hende. Tak for at jeg måtte sidde lige ved siden af hende🙏

Mor til pige på 6 år, Roskilde

​★★★★★

Jeg kunne høre gennem døren, hvor anerkendende du mødte Emilie. Jeg ved ikke hvordan, men vi kunne faktisk mærke en tydelig forskel efter få gange.

Mor til pige på 8 år, Brønshøj

Tillidsfulde samtaler i hyggelige omgivelser.

Jeg glæder mig til at hilse på jer og til at sætte vores samarbejde i gang.​

Adresse

Familiekompasset v/Rikke Solgerd Cornelsen

Frederiksgade 2a, 

3400 Hillerød

CVR: 40649786

Kontakt mig

Find vej